Annonse
04:00 - 17. desember 2004

Septre og trommehvirvler

Alain Robbe-Grillet har inntatt “de udødeliges” rekker.

Annonse

Som Suzanne Brøgger har bemerket, er Académie française på en måte alle akademiers tipp-tipp-tippoldemor. Selskapet til de skiønne og nyttige Videnskapers Forfremmelse (1759) – siden avløst av Det Danske Akademi hvor Brøgger selv er medlem – ble i sin tid dannet etter fransk modell, og det samme gjelder Svenska Akademien (1786). Det Franske Akademiets vesentligste rolle er å hegne om nasjonalspråket, og institusjonen er i så måte mest kjent for sin velpleide og stadig reviderte ordbok – én gang i uken møtes en komité for å diskutere de enkeltordene som skal innlemmes i den, eller tvert imot tas ut. IT-eksperter og astrofysikere inviteres til disse møtene, og informerer om teknologiens språklige nydannelser.

Det Franske Akademi ble grunnlagt av kardinal Richelieu i 1635 ut fra tanken om at språkbevissthet styrker både kulturen og staten. Institusjonen teller i dag 40 medlemmer eller “genier”, som også går under kallenavnet “de udødelige”. Det dreier seg her om en svært heterogen forsamling bestående av poeter, romanforfattere, filosofer, leger, vitenskapsmenn, etnologer, kunstkritikere, statsmenn, historikere og teologer, som dog har det til felles at de alle på hvert sitt vis sies å ha utmerket seg ved å hedre det franske språket.

Det å bli opptatt som medlem i Académie française er en ære, og krever i utgangspunktet gode forbindelser innen Akademiets prestisjefylte murer beliggende Quai de Conti i Paris. Institusjonen er nemlig fullt og helt selvsupplerende, idet hvert nye medlem utelukkende velges av likemenn. Akademiets sistefødte “geni” er forfatteren Alain Robbe-Grillet. I en alder av 81 år inntok nyromanens “pave” nylig de udødeliges rekker, via en høytidelig seremoni som tradisjonen tro fant sted i nærvær av republikkens overhode, den franske presidenten. Septre, trommehvirvler og kultusdrakter i grønn fløyel hørte denne gang, som alltid, med til innvielsesritualet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse