Annonse
04:00 - 24. desember 2004

Konsentrert på en annen måte

Takket være Espen Stuelands gjendiktning kan flere nordmenn ta innover seg det kontroversielle og paradoksale forfatterskapet til Stig Larsson.

Annonse

Stig Larssons dikt spiller med seg selv og leserens hode på en helt særegen måte. De er en slags distraksjoner, ser det ut til, hvor famlingen kommer før den klare talen, hvor et fravær (av tanke) går sammen med et nærvær (av en bevissthet). Diktene kan åpne så prøvende som dette: “Han var så … Det var også – da også. Da, da var man – Jaså?”.

Men denne utspredte bevisstheten overfalles snart av noe annet. Ofte i Larssons dikt kommer motsvaret etter et par setninger, en slags evaluering setter inn, en aggressiv spørrerunde rettet mot nettopp distraksjonen. Hva vil diktene si med dette? At den våkne bevisstheten, det konsentrerte jeget, er en anspennelse som – nettopp slik den språklige tvedelingen tilsier – må definere seg opp mot et fravær for overhodet å være tilstede?

Det som legges til skue her, er altså ikke bare resultater av den klare tanken, men selve prosessen og pendelbevegelsen, tankens tilblivelse i møte med noe annet. Den snuskete grunnen som tanken ernærer seg av, synes å få fri tilgang til diktet, side om side med artikulasjonen – på sitt vis i kamp med den, men også likeverdig. Og optikken, synet av denne dobbeltkroppen, utvides på nesten hallusinatorisk vis når man leser disse diktene. Her fra diktet “Stivheten”:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse