Annonse
04:00 - 19. mars 2004

Søstre i solnedgang

De vegret å ta til seg næring, men aller mest vegret de å leve. I skuespillet Roe Head fortelles historien om forfatterne Charlotte, Emily og Anne Brontë med en ny vri. 

Annonse

Tre usedvanlig begavede søstre vokser opp i 1800-tallets Yorkshire. Moren dør tidlig, broren er drikkfeldig, faren øver seg i pistolskyting med sin egen kirke som blink. De er hjemmeværende, de utvikler spiseforstyrrelser, de sitter oppe om nettene og skriver storslåtte, romantiske romaner. Og de dør mens de ennå er i 20- og 30-årene – av mangel på mat, av mangel på kjærlighet?

Beretningen om de tre Brontë-søstrene – Charlotte, Emily og Anne – har gitt atskillig råstoff til mytene om «den feminine forfatteren» og «det ensomme geniet». Livene deres var stillestående og blottet for ytre dramatikk, men biografene har fra første stund kretset om dem som fluer. Nå foreligger også et helt skuespill – Hans Petter Blads Roe Head – basert på Brontë-trioens siste dager.

– Jeg hadde intet valg: Stykket måtte skrives som et klassisk melodrama, smiler manusforfatteren.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse