Annonse
04:00 - 21. september 2001

Globaliseringas baksider

Michel Houellebecqs siste roman Plateforme som nettopp er kommet ut i Frankrike, er skremmende aktuell og sjokkerer med sine utfall mot islam, samfunns- og seksualmoral.

Annonse

Etter braksuksessen De grunnleggende bestanddeler (1998, norsk utgave Cappelen 2000), har Michel Houellebecq gjort det igjen. Hans tredje roman stjeler alle overskriftene i den franske bokhøsten, og ser ut til å slå salgsrekordene. Houellebecqs jeg-personer heter «Michel», etter mønster av Proust, men er temmelige ulike fra bok til bok, bortsett fra det snodige fellestrekket å gløde for den i intellektuelle miljøer lite ansette 1800-tallsfilosofen August Comte. Denne gangen er Michel en byråkrat i kulturdepartementet som oppdager sexturismens velsignelser.

 

Det er kanskje ikke lenger så mye nytt å gjøre med romanformen. Mye tyder på at den avantgardistiske impulsen ikke så mye går i retning av formeksperimenter som grenseforskyvninger mellom diskurser, og da særlig mellom fiktiv og referensiell tale. En taktikk Houellebecq lenge har solgt bøker med, går ut på å sabotere skillet mellom forfatteren og verket hans ved å ta fiksjonspersonenes synspunkter med seg ut i medievirkeligheten. Grensene destabiliseres fra motsatt hold av hva som skjer i «realitetsfjernsyn» som Big Brother. «Fiksjon» blir «virkelighet», snarere enn omvendt. 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.