Annonse
04:00 - 17. mars 1995

The Mørketid

Ta stilling. Les boken – se filmen!

Annonse

Går det an å bli glad i Holocaust? Selvfølgelig; selv om alt har blitt sagt forlengst, har ingenting blitt sagt i den forstand at “det skjer igjen”. Altså må vi fortelle mer. Karoline Frogner har gjort den “oppdagelsen” at også kvinner kjempet og tok stilling under krigen. Dette er nå blitt bok og den boken har jeg lest.

For å ta dette med kvinner først: For meg synes det ganske opplagt at krig er en gutteting. Like opplagt er det også at endel kvinner deltok i det aktive motstandsarbeidet, og at ingen; hverken menn, kvinner, barn eller dyr, syntes andre verdenskrig var en ideell tilstand. Mørketid er en krigsminnebok med kjønnskvotering. Karoline har intervjuet en del kvinner som bl.a. satt på Grini og i Ravensbrück fordi de hadde deltatt i illegalt arbeide eller bare fordi de var jøder. Det virker for meg litt merkelig å gi ut en bok med bare kvinnekrigsminner. Skiller disse seg vesentlig fra hva vi har fått høre tidligere? Sier de noe vi ikke vet? Nei og atter nei. Derfor må denne boken skyldes et ønske om å supplere det skyggebiblioteket som kalles kvinnehistorie. Poenget er at kvinner er viktige, derfor er det et poeng å vise at kvinner deltok i alt som regnes som viktig. Denne prosessen kan selvfølgelig tenkes å fortsette i det uendelige. Hva med barns erfaringer under krigen ― hvor mye arbeide gjenstår ikke der? Hva med de handicappede? Og ikke minst: Hva med miljøet?

Er det fremdeles noen som satt i fengsel, ble urettferdig behandlet, eller om ikke annet: så en pistol under krigen, som ikke har dokumentert sine opplevelser i bokform ennå? Sett igang! Det er liten sjanse for å bli refusert.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse