Annonse
05:44 - 16. januar 2015

Trusselen fra militant Islam

Er militant, ekstrem islamisme en eksistensiell trussel mot Vesten?

Illustrasjon: Einar Lukerstuen
Annonse

Etter terrorangrepet i Paris har vi igjen blitt påminnet om trusselen fra radikal og militant Islam. Som kommentatoren Bjørn Stærk skrev i Aftenposten denne uken, handler dette egentlig ikke om ytringsfrihetens grenser, men om en global bevegelse som har ideologiske og religiøse mål, og som først og fremst myrder andre muslimer.

Spørsmålet er hva slags trussel de radikale, militante islamistene faktisk utgjør. Vi hører stadig historiske paralleller om at ekstremismen er like ille som nazismen, fascismen eller kommunismen. Den ideologiske vurderingen av resonnementet går jeg ikke inn i her, men stemmer det hvis vi ser på trusselen? Trolig ikke.

Misforstå meg rett: Ekstreme islamister er en trussel. De har en agenda for å skade alle motstandere – inkludert, som jeg nevnte, sine trosfeller – de er mot liberale demokratier, mot rettsstaten og har gjentatte ganger vist en totalt manglende respekt for menneskeliv. Men, de som mener trusselen er like stor som nazismen eller kommunismen undervurderer kanskje et par faktorer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»