Annonse
01:15 - 09. januar 2015

Hva nå, Svalbard?

Å avvikle kullproduksjonen på Svalbard er en symbolhandling med liten reell effekt for klimaet.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

KOMMENTAR

Store Norske på Svalbard er i problemer. Fallende kullpriser kombinert med redusert produksjon har ført til store underskudd for det statseide selskapet. Mange er sagt opp og Svalbard opplever at hjørnesteinsbedriften rystes. På samme tid blir det politiske kravet om avvikling av kullproduksjonen grunnet klimahensyn stadig sterkere.

Mye av sysselsettingen på Svalbard er relatert til kullproduksjon. Og Store Norske er fremdeles det ubestridte lokomotivet i norsk aktivitet og tilstedeværelse. Store reduksjoner her vil få dramatiske konsekvenser for et samfunn som i utgangspunktet ikke er større enn det som behøves. I sum inviterer dette til debatt og refleksjoner rundt hvordan en bærekraftig norsk tilstedeværelse skal sikres i fremtiden.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden