00:55 - 06. mars 2015

Erna og pesten

Erna mener at hun redder oss fra Svartedauden.

Har du lidd mest som overlevende, som pårørende – eller endog som avdød? For det er ingen tvil om at Norge har vært hardt rammet og sterkt prøvet. Det verste er at vi ikke engang har visst det.

Vi husker historien om Norges nedgang i middelalderen: Om skipet som gled inn på Bergens red i 1349 og spredte pesten som vi kaller svartedauden. Antallet prester falt fra 300 til 40. Halvparten, kanskje to tredeler, av befolkningen døde. Det tok 150 år før den gjenvant sin størrelse. Sporene ser vi stadig i slektsnavn som Ødegård, Øygard, eller Øijord, etter gård og grunn som den store pesten la øde.

Dette trodde vi var fortid. Men nordmenn har levd på et eventyr. Uten å vite det, har vi igjen gjennomlevd forfall, forlis og forderv, nå etter år 2000. Vi er alle forledet av internasjonale rangeringer med Norge på topp: I sysselsetting, velstand, likestilling, produktivitet. Selv levealderen er hevet med et par måneder hvert år de siste tiårene – altså med fire timer i døgnet. Vi er forledet av finanskrisen: Vi beholdt jobben, fikk mer lønn og flere sydenturer, mens resten av Vesten fikk høy ledighet og kutt i lønn og velferd.

Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»