Annonse
03:57 - 23. mai 2014

Tapt sak?

Det som binder oss sammen, er evnen til å se forskjelligheten.

Annonse

Jeg hadde reist meg fra flysetet, smilt unnskyldende til den halvsovende sidemannen og sto trippende og ventet på tur, da han plutselig dukket opp bak meg. Mørk i hud og hår, kanskje 15-16 år, åpne, stirrende øyne, «mamo», hvisker han til meg, «mamo». Jeg rister på hodet, «do you speak english?», norsk? Han gjentar litt høyere, «mamo!», gjør en bevegelse med armen mellom bena. Som han tegner en halvsirkel. Er han syk? Jeg forstår ikke. Snakker du engelsk, gjentar jeg. Er du syk? Det svartner i øynene hans, er det sinne, redsel?

«Arabic», svarer gutten, gjentar bevegelsen, «mamo!». Jeg skjønner han må tisse, ja, toalett svarer jeg, du må vente. Det er kø. Jeg gjør tegnet for «vente» med hendene. Han blir stille, fortsatt det samme innbitte ansiktet. Øynene flakker, kroppen urolig, han svetter i pannen. Tørker seg, svetter mer. Snart er det min tur, og deretter gutten.

Jeg kjenner en stigende uro, prøver å dempe det. Analysere meg selv, realitetsorientere. Hva er jeg redd for, at han skal sprenge en bombe, rope ut et eller annet jeg ikke forstår der inne i flykroppen, vekke de slumrende nordboerne, stinne av kyllingbaguetter, rødvin og øl, på vei hjem fra jobbseminar eller langhelg med kjæresten, og så er det hele over? Flyet er styrtet, sprengt i filler, og verden gått videre før jeg har summet meg?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»