Annonse
04:23 - 24. januar 2014

Se friheten

Er det mulig å takke nei til friheten? Ta den på da, og kjenn etter, skriver Inga Bostad.

Annonse

La meg invitere deg med på en tankeøvelse: at frihet egentlig og mest av alt er en opplevelse. At frihet ikke er en rettighet, heller ikke en norm eller et ideal, men noe som hver og en av oss opplever. Ikke noe vi eier eller har, men noe vi er i øyeblikket.

Vi kunne inkludere dyr, og for å øve opp forestillingsevnen ved å strekke oss enda lenger innlemme planter og hele den levende naturen.

Jeg er fri når jeg opplever at jeg er fri. Et slikt perspektiv på frihet ville føre til at den som tilsynelatende var ufri, innesperret i fengsel, rammet av en lammende, kronisk sykdom og ute av stand til å bevege seg noe særlig, kunne oppleve frihet likevel. Eller i motsatt ende: at den som tilsynelatende er fri som fuglen, lever i et demokratisk velferdssamfunn, har høy levestandard, god inntekt, er frisk og rask, at hun eller han opplevde at de var ufrie.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»