Annonse
04:23 - 24. januar 2014

Se friheten

Er det mulig å takke nei til friheten? Ta den på da, og kjenn etter, skriver Inga Bostad.

Annonse

La meg invitere deg med på en tankeøvelse: at frihet egentlig og mest av alt er en opplevelse. At frihet ikke er en rettighet, heller ikke en norm eller et ideal, men noe som hver og en av oss opplever. Ikke noe vi eier eller har, men noe vi er i øyeblikket.

Vi kunne inkludere dyr, og for å øve opp forestillingsevnen ved å strekke oss enda lenger innlemme planter og hele den levende naturen.

Jeg er fri når jeg opplever at jeg er fri. Et slikt perspektiv på frihet ville føre til at den som tilsynelatende var ufri, innesperret i fengsel, rammet av en lammende, kronisk sykdom og ute av stand til å bevege seg noe særlig, kunne oppleve frihet likevel. Eller i motsatt ende: at den som tilsynelatende er fri som fuglen, lever i et demokratisk velferdssamfunn, har høy levestandard, god inntekt, er frisk og rask, at hun eller han opplevde at de var ufrie.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden