Annonse
12:58 - 13. mars 2014

Lønnsfesten på toppnivå

Sjefene mener de er hevet over oss, skriver Gudmund Hernes.

Annonse

Norges vårritual – lønnsoppgjøret – er i gang. Starten skjer egentlig ved jul. Da sier næringslivets topper at fedrelandet er i fare fordi folket er for kravstort. Får vi alle det vi ønsker, blir vi alle verre stilt: prisene stiger, eksporten krymper, jobbene svinner. Det må strammes inn og holdes igjen. Alle må vise moderasjon!

Det skjønner folk. Og i år, som i tidligere år, har fagbevegelsen sagt at det må bli et moderat oppgjør. Etter møter først med frontfagene vil i mai det meste være på plass, eventuelt etter brudd, megling og forhandling på overtid.

Men dét er bare første del av ritualet. For da kommer de som har hjørnekontor oppe i storkonsernene igjen på banen, nå med en presisering: Det er ikke alle som må vise moderasjon. Det er alle andre som må vise moderasjon! De som har de største pekefingre i januar, skal ha største tillegg i mai – bare med andre navn: bonuser, pensjoner, sluttpakker.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden