Annonse
12:58 - 13. mars 2014

Lønnsfesten på toppnivå

Sjefene mener de er hevet over oss, skriver Gudmund Hernes.

Annonse

Norges vårritual – lønnsoppgjøret – er i gang. Starten skjer egentlig ved jul. Da sier næringslivets topper at fedrelandet er i fare fordi folket er for kravstort. Får vi alle det vi ønsker, blir vi alle verre stilt: prisene stiger, eksporten krymper, jobbene svinner. Det må strammes inn og holdes igjen. Alle må vise moderasjon!

Det skjønner folk. Og i år, som i tidligere år, har fagbevegelsen sagt at det må bli et moderat oppgjør. Etter møter først med frontfagene vil i mai det meste være på plass, eventuelt etter brudd, megling og forhandling på overtid.

Men dét er bare første del av ritualet. For da kommer de som har hjørnekontor oppe i storkonsernene igjen på banen, nå med en presisering: Det er ikke alle som må vise moderasjon. Det er alle andre som må vise moderasjon! De som har de største pekefingre i januar, skal ha største tillegg i mai – bare med andre navn: bonuser, pensjoner, sluttpakker.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»