Annonse
02:21 - 30. mai 2014

God og dårlig latin

Det er ikke nok at vi bruker latin uten å vite det: Noen må kunne det, skriver Gudmund Hernes.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

KOMMENTAR

Norske barn kan latin før de begynner på skolen. Det blir verre senere. Både fire- og femåringer har lært ord som «elev» og «skole». Det første kommer fra det latinske verbet for å heve, elevare, mens det andre kommer fra latin schola, og dét igjen fra gresk schole, som betød fritid.

Det betød ikke at skolen var ment å være et eneste stort frikvarter, en forberedelse til en livslang russetid. Snarere var skolens mening at unger skulle frikobles fra barnearbeid og slit, for å løftes til å bli noe annet ved å spores til å lære. Barn vet også at skoler har «klasser» – et ord romerne brukte for en militæravdeling eller oppbud av mannskap.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden