Annonse
14:47 - 02. januar 2014

Forestillingsevnen er undervurdert

Illustrasjon: Helena Ohlsson
Annonse

Hva er det som kommer når vi blir borte? Og hvorfor har ingen fortalt deg om forestillingsevnen på denne måten før?

Tenk bare hva vi er i stand til å forestille oss, som aldri noen gang vil komme til å skje, og som etter alle solemerker er både praktisk og teoretisk umulig: Å leve livet om igjen, å reise tilbake i historien, å leve i sus og dus og i kongens klær – eller være en sten og kjenne små kravlende kryp som kjærtegn mot hard stenhud.

Forestillingsevnen, det er evnen sin det! Hva ville vi mennesker ha vært og hva ville vi ha gjort mot hverandre hvis vi ikke hadde hatt evnen til å sette oss inn i andres ve og vel, leve oss inn i situasjonen til mennesker på flukt, kjenne motløsheten i solnedgangen, uten mat til neste dag? Hva ville vi ha risikert hvis vi ikke hadde kunnet forestille oss konsekvenser av farlig ferd i trafikken, på fjellet og på sjøen, se for oss en fot som tråkker feil, kast i kast nedover fjellsiden, slaget mot hodet og stillheten etterpå?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»