05:40 - 05. desember 2014

Det viktigste i 2014

Det er tid for årsoppgjør: Hvilke var de viktigste begivenheter i 2014?

I et årsoppgjør: Etter hvilke kjennetegn skal det bedømmes hvorvidt en hendelse er viktig?

Ett kriterium kan være hvor klart en hendelse blottlegger tyngre trender – altså fortetter og forteller om en understrøm. Et annet hvor langt inn i fremtiden en aktuell begivenhet vil kaste skygger. Et tredje hvor mange som mange liv som berøres og endres. En fjerde hvor mye en tildragelse utløser et skift i tenkingen.

Det er nok å velge mellom. Midtøsten som rakner, IS som vokser, Israel som er på vei mot apartheidstaten. Eller: Høyrepopulistiske partier som vinner frem i vår verdensdel: Front National og Marine Le Pen i Frankrike, UKIP og Nigel Farage i Storbritannia, Fidesz og Viktor Orbán i Ungarn, Sverigedemokraterna og Jimmie Åkeson, Sannfinnene og Timo Soini – endringer som tegner et nytt politisk europakart. Eller: May-Britt og Edvard Moser som sammen med John O’Keefe fikk årets Nobelpris i medisin og viste at et lite land kan spille en stor rolle for gjennombrudd i tenking og forskning.

Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»