Annonse
05:40 - 05. desember 2014

Det viktigste i 2014

Det er tid for årsoppgjør: Hvilke var de viktigste begivenheter i 2014?

Annonse

I et årsoppgjør: Etter hvilke kjennetegn skal det bedømmes hvorvidt en hendelse er viktig?

Ett kriterium kan være hvor klart en hendelse blottlegger tyngre trender – altså fortetter og forteller om en understrøm. Et annet hvor langt inn i fremtiden en aktuell begivenhet vil kaste skygger. Et tredje hvor mange som mange liv som berøres og endres. En fjerde hvor mye en tildragelse utløser et skift i tenkingen.

Det er nok å velge mellom. Midtøsten som rakner, IS som vokser, Israel som er på vei mot apartheidstaten. Eller: Høyrepopulistiske partier som vinner frem i vår verdensdel: Front National og Marine Le Pen i Frankrike, UKIP og Nigel Farage i Storbritannia, Fidesz og Viktor Orbán i Ungarn, Sverigedemokraterna og Jimmie Åkeson, Sannfinnene og Timo Soini – endringer som tegner et nytt politisk europakart. Eller: May-Britt og Edvard Moser som sammen med John O’Keefe fikk årets Nobelpris i medisin og viste at et lite land kan spille en stor rolle for gjennombrudd i tenking og forskning.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden