Annonse
15:10 - 04. juli 2013

Velg ditt land

Å velge seg et favorittland er et politisk statement, og dermed ingen enkel affære.

Annonse

Når venstreradikale lar seg begeistre av Cubas vakre strenger og pulserende menneskeliv, eller av Latin Amerikas storslåtte natur, skyldes det ikke utelukkende destinasjonenes objektive attraksjonskraft. Ei heller når så mange holder med latinamerikanske fotballag i store mesterskap. Det er politikk der, som om oppgjørene på fotballbanen var oppgjør om kolonialismen eller trekanthandelen, og det gjaldt å velge rett side.

De fleste har et favorittferieland, et sted de vender tilbake til hvor både maten, kulturen og menneskene appellerer: et område i Frankrike, et hotell i Spania, et fjell i Kaukasus. Men for de fleste er ikke reisingen politisk. Den moderne masseturismen i Europa oppsto da hordene fra nord begynte å invadere Spanias strender, og det skjedde mens den autoritære diktatoren Franco fortsatt satt ved makten. De færreste norske sydenturister dro til Spania for å gå i sporene fra den spanske borgerkrigen. Noen reiste politisk, som de norske maoistene som dro helt til den andre siden av verden uten å få med seg hva som egentlig skjedde. Reiseguru Jens A. Riisnæs fortalte i et intervju for noen år siden at han «alltid hadde reist politisk», dog ikke med samme mål som de unge kadrene.

For de av oss som er oppslukt av et politisk verdensbilde, er det å velge et favorittland ikke bare et spørsmål om mat og vær, men et politisk statement. Det sier mye om en person på venstresiden hvorvidt hun drar frem Venezuela med sitt brokete demokrati, autoritære Chavez-dyrkelse og populistiske radikalisme, eller Brasil med sitt stabile demokrati, moderate venstretradisjon og relativt stabile makroøkonomiske styring.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»