Annonse
12:06 - 15. februar 2013

Valebrokk og Marx

Kåre Valebrokks medieepoke er over – produktivkreftene driver utviklingen i en annen retning.

Annonse

Til høyre for denne spalten er en annen – «Morgenbladet for 70 år siden». Jeg ble leser av Morgenbladet 20 år senere. Avisen var underholdende ved å være underlig. Profilen var umiskjennelig konservativ – med et liberalt rom for debattinnlegg: Den tok mitt første motinnlegg 25. mai 1965.

Debattantene var en blandet flokk: Offiserer som ikke hadde glemt 9. april og antroposofer som ville fange virkeligheten uavhengig av sanseinntrykk. Der skrev velbeslåtte skipsredere og konservative studenter. De breiet seg om alt fra tankrater og statens tærende makt til faren fra Sovjet og skumle greier i Sør-Afrika. Folk fra den tids Civita – Libertas – tværet argumenter mot planøkonomi og ufrihet. Alle slet de med den borgerlige variant av problemet med sirkelens kvadratur: Hvordan forene konservatisme med liberalisme – det går bare ikke opp.

Morgenbladet var ikke bare borgerlig – avisen var besteborgerlig. Den forvaltet kultur von oben. Den ga signaler og sitater til enkene på Frogner, jomfruer i kalosjer og medlemmer av Den Konservative Studenterforening. Vi fra arbeiderstrøkene i Trondheim, som leste Morgenbladet på Folkebiblioteket, forsto såpass: Kultureliten er hevet over hopen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden