Annonse
05:00 - 04. januar 2013

Tilrop fra galleriet

Norske nei-folk gjør som steile republikanere.

Annonse

Det store stridstema i amerikansk politikk de siste årene har vært om offentlig gjeld skal reduseres ved å kutte velferd, noe som vil ramme folk flest og fattige mest, eller ved å øke skattene for de rike. I 2011 søkte president Barack Obama et kompromiss med en kombinasjon. Det ble avvist av republikanerne i Representantenes hus – de krevde større kutt uten økt skatt. Selv avsto de fra konkrete motforslag. Ja, de angrep noen av Obamas kutt! Han ble henvist til å forhandle med seg selv.

Det store stridstema i norsk politikk de siste femti år har vært forholdet til EU – flertallet mot medlemskap har aldri vært større enn nå. Gjør de norske motstanderne som republikanerne? Altså ved å gå mot forslag til integrasjon og ved å vike unna konkrete alternativer?

Da EU ble tildelt fredsprisen, ble Thorbjørn Jagland kritisert for alt fra dårlig engelsk til støtende euroglød. Fakkeltoget mot prisen hadde prominent støtte i Sp og SV – det var vel en symbolsk start i kampen for at Norge nå bør si opp EØS-avtalen. Det er jo en besnærende tanke at Norge kan få det bedre ved mer utenforskap.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden