Annonse
05:00 - 04. januar 2013

Tilrop fra galleriet

Norske nei-folk gjør som steile republikanere.

Annonse

Det store stridstema i amerikansk politikk de siste årene har vært om offentlig gjeld skal reduseres ved å kutte velferd, noe som vil ramme folk flest og fattige mest, eller ved å øke skattene for de rike. I 2011 søkte president Barack Obama et kompromiss med en kombinasjon. Det ble avvist av republikanerne i Representantenes hus – de krevde større kutt uten økt skatt. Selv avsto de fra konkrete motforslag. Ja, de angrep noen av Obamas kutt! Han ble henvist til å forhandle med seg selv.

Det store stridstema i norsk politikk de siste femti år har vært forholdet til EU – flertallet mot medlemskap har aldri vært større enn nå. Gjør de norske motstanderne som republikanerne? Altså ved å gå mot forslag til integrasjon og ved å vike unna konkrete alternativer?

Da EU ble tildelt fredsprisen, ble Thorbjørn Jagland kritisert for alt fra dårlig engelsk til støtende euroglød. Fakkeltoget mot prisen hadde prominent støtte i Sp og SV – det var vel en symbolsk start i kampen for at Norge nå bør si opp EØS-avtalen. Det er jo en besnærende tanke at Norge kan få det bedre ved mer utenforskap.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»