Annonse
23:00 - 17. januar 2013

Tankesprang

Hvor ble det av den plutselig fri­gjørende tanken?

Annonse

Er det mulig å tenke nytt? Er det slik at et menneske, for eksempel du som leser denne spalten, vil kunne være i stand til å komme med en helt original idé – som ingen har tenkt før, og som du var den første til å sette ord på?

For at vi andre skal forstå at du kommer med noe nytt, i betydningen radikalt forskjellig fra det vi kjenner fra før, så kreves det at vi andre enten forstår at det er noe vi aldri før har hørt, sett eller lest, eller at vi er i stand til å anvende dette nye på en eller annen måte. Og allerede her er vi ved et tankekors: Hvis vi er i stand til å forstå det nye, så kan det bety at det ikke er så nytt, at vi har kjennskap til det fra før, og da er det i hvert fall ikke helt nytt. På den annen side; hvis det var jeg som kom med denne nye tanken, hvordan kunne jeg formulere den og formidle den?Jeg har jo allerede lært så mye annet som vil farge min måte å tenke, formulere og formidle på.

Slike spørsmål må vi stille oss iblant, og særlig i det nye året, og særlig i en tid som stadig roper på såkalt innovasjon og kreativitet. Hvordan oppstår anderledestenkningen, og under hvilke omgivelser fremmes det nye som kullkaster gammel tro og tillært viten? Noen ganger er det lett å bli konspiratorisk, og ganske underholdende kan det være også. Er ikke svært mye av den informasjonen vi får fra internett, fra massemedier og fra politiske debatter, grunnlagt på en rekke uprøvde tatt-for-gittheter, er det noen som tør og evner å stille de grunnleggende spørsmålene om hva vi kan vite med sikkerhet?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»