Annonse
10:03 - 25. januar 2013

Stevnemøte med fremtiden

Obama avla eden for en nasjon himmelvidt fra de hvites USA anno 1968.

Annonse

Inn i heisen, i 12. etasje på et hotell i Baltimore, kommer en godt voksen dame. Hun er svart, ferm og blid. Praten på vei ned glir lett som heisen. Hun er fra South Carolina, i en busslast damer på weekendtur for å feire president Barack Obamas innsettelse – de har jobbet for ham i valgkampen. De er en festlig gjeng, noen med oransje hår, de fleste i det format man i amerikanske klesforretninger finner i avdelingen kalt Woman. Fremfor alt formidlet hun denne følelsen: Nå er USA også vårt – this land is my land, this land is your land! Hun lærte meg mye – synd hotellet ikke hadde 24 etasjer!

Praten ga et ekko – til 1968. Martin Luther King ble skutt 4. april. Det utløste opptøyer i 110 amerikanske byer. Chicago, Washington og Baltimore var hardest rammet. Jeg var student i Baltimore da flammene og gemyttene ble dempet med portforbud og 14 000 soldater fra National Guard, som nærmest okkuperte byen.

Baltimore var en by for stål, verft og sjøfart. Bethlehem Steel hadde levert stålbjelkene til Golden Gate Bridge i San Francisco; havnen strakk seg over seks–syv norske mil. Norge hadde sjømannskirke der fra 1919. Også i 1968 serverte den vafler for «nordmenn i det fjerne og på havet», inkludert studenter. Og ja, den solgte hermetiske fiskeboller til landsmenn med hjemlengsel – dette var lenge før internett og Skype.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»