Annonse
14:14 - 29. august 2013

Positivismekritikk som næringsvei

Norge har verdensrekord i positivisme­strid. Hver generasjon har reist kampen, og hver gang de kappet hodet av positivismen, vokste det ut et nytt.

Annonse

Alle samfunnsfagenes baroner, arme riddere og fotfolk i vadmel har kastet seg inn med hogg og stikk. I årtier er det banket på skjoldene i kantiner på Blindern og i seminarer på Voss. Hektet man p-ordet på en motstander, kunne man vinne en debatt selv uten argumenter. Så norsk samfunnsforskning har vært like opptatt av seg selv som av samfunnet: en stor del har vært samfunnsforskningsforskning. Men hva er puddelens kjerne?

Fire tema: Kan man se på menneskene i samfunnet som tingene i naturen (nei)? Er det flere vitenskaper eller én, der gullstandarden settes av fysikken (flere)? Er det én felles vitenskapelig hypotetisk-deduktiv metode, HDM, (nei)? Betyr svarene noe for hvordan vi bør handle i samfunnet, politisk og personlig (ja)? Positivismekritikernes svar står i parentes.

Denne artikkelen er ment å avslutte positivismestriden. Det gjøres enkelt ved å se på stein og Stein. Den siste er sønnen min. Slipper jeg en stein, faller den til jorden: adferden følger tyngdeloven. Den er uten valg. Kaster jeg Stein ut fra et fly, følger han også tyngdeloven til bums i bakken. Han kan ikke oppheve den med fri vilje.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden