Annonse
14:14 - 29. august 2013

Positivismekritikk som næringsvei

Norge har verdensrekord i positivisme­strid. Hver generasjon har reist kampen, og hver gang de kappet hodet av positivismen, vokste det ut et nytt.

Annonse

Alle samfunnsfagenes baroner, arme riddere og fotfolk i vadmel har kastet seg inn med hogg og stikk. I årtier er det banket på skjoldene i kantiner på Blindern og i seminarer på Voss. Hektet man p-ordet på en motstander, kunne man vinne en debatt selv uten argumenter. Så norsk samfunnsforskning har vært like opptatt av seg selv som av samfunnet: en stor del har vært samfunnsforskningsforskning. Men hva er puddelens kjerne?

Fire tema: Kan man se på menneskene i samfunnet som tingene i naturen (nei)? Er det flere vitenskaper eller én, der gullstandarden settes av fysikken (flere)? Er det én felles vitenskapelig hypotetisk-deduktiv metode, HDM, (nei)? Betyr svarene noe for hvordan vi bør handle i samfunnet, politisk og personlig (ja)? Positivismekritikernes svar står i parentes.

Denne artikkelen er ment å avslutte positivismestriden. Det gjøres enkelt ved å se på stein og Stein. Den siste er sønnen min. Slipper jeg en stein, faller den til jorden: adferden følger tyngdeloven. Den er uten valg. Kaster jeg Stein ut fra et fly, følger han også tyngdeloven til bums i bakken. Han kan ikke oppheve den med fri vilje.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»