Annonse
14:46 - 23. mai 2013

Politikk og nihilisme

De er visstnok sinte på storsam­funnet. Derfor tenner de på bilen til sin fattige nabo.

Annonse

Det har vært opptøyer i Stockholms forsteder før. I 2010 ble det herjet i Rinkeby og Tensta, blant annet brant Rinkeby-akademiet ned til grunnen. Akademiet var distriktets stolthet og samlet mengder av ungdom som ønsket seg et bedre liv og en bedre utdannelse, skriver kommentator Eva Cooper i Minerva. Hun bodde da i området. I fjor brøt igjen opptøyer ut i Tensta. Denne gangen ble svømmehallen og skoler vandalisert. Som alltid gikk det også hardt ut over parkerte biler og butikkvinduer.

Av de mange paradoksene slike opptøyer fører med seg, er intet større enn dette at herjingens største ofre alltid er de som selv bor i området. Naboene. Og ironisk nok rammer det nettopp symbolene på en bedre fremtid hardest: Et akademi, en skole, butikkene til de som har turt å satse, bilene til de som har spart en slant og fått råd til slikt. Da de hvite rasistene i sørstatene i USA startet sine lynsjekampanjer for å terrorisere den svarte befolkningen til lydighet, gikk det i overraskende stor grad ut over svarte som hadde utdannelse eller eiendom. Noen av ofrene var studenter som var hjemme i sørstatene i pausene mellom universitetssemestrene. De hvite mobbene ville ramme de vellykkede svarte, de som hadde forsøkt å heve seg opp. Uten at de ønsker det, og (må vi håpe) uten å tenke over det, rammer opptøyene i forsteder som Husby på noe av den samme måten.

Det vil alltid være mange og kompliserte årsaker til slike opptøyer. Noen av årsakene er relativt åpenbare og gjentas derfor hyppig. Som at forsteder som Husby har høy arbeidsledighet, og at det er dokumentert tilfeller av rasistisk språkbruk i det svenske politiet, selv om vi ikke kjenner omfanget. Denne kombinasjonen av økonomiske problemer og en følelse av sosial marginalisering kan være en oppskrift på sosial uro, også i Sverige som er et av verdens beste land å bo i.

Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»