Annonse
14:28 - 06. juni 2013

Musefella

Hvis økonomien fungerte slik den etter lærebøkene bør, ville den ikke fungere.

Annonse

For det lærebøkene sier om fri konkurranse på markedet, er at når alle produsenter prøver å kapre kunder, vil prisen drives ned mot et minimum. Det er selve poenget med frie markeder: De skal fordele produksjonen slik at varene fremstilles på de best egnede steder med de beste metoder – og dermed gi lavest mulig pris. Alle produsenter prøver å kutte utgifter, forbedre metoder og plassere seg gunstigst mulig for å øke avkastningen. Noen finner stadig bedre løsninger. Men de blir straks kopiert. Derfor vil profittraten under fri konkurranse etterhvert drives mot null. Det er til forbrukernes fordel – de får så billige varer som det er teknisk mulig å fremstille.

Men for eierne av produksjonsmidler er det lite hyggelig. De vil få null fortjeneste. Da blir det intet poeng for dem å investere! Full og reell fri konkurranse vil få kapitalismen til å gå i stå.

Men siden børsene over tid har steget og folk stadig investerer til tross for konkurser, må det jo være noe å hente. Spørsmålet er for hvem og hvordan.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»