Annonse
12:54 - 18. april 2013

Mitt grelle budskap

Tenk dere så befriende å være dønn ærlig, først og fremst mot seg selv.

Annonse

Jeg sier det rett ut: Jeg har vært misunnelig på Karl Ove Knausgård. Det vil si at jeg har tenkt at han (og for så vidt gjelder det alle forfattere med samme klare tanke og intensjon) har hatt et misunnelsesverdig prosjekt: å skrive sitt liv så ærlig som overhodet mulig.

Å skrive det slik det var, slik han følte det der og da, akkurat slik han tenkte, uten noe filter av omtenksomhet og dannelse, rett ut så direkte, brutalt og hemningsløst som livet kan være. Selvfølgelig vil noen bli såret, vi er ikke vant til å si ting rett ut, i hvert fall ikke over en lengre periode, uten å ta oss inn, modifisere og tilpasse oss situasjonen, og selvfølgelig vil man kunne angre i ettertid når venner og familie konfronteres med det som er skrevet ned. Men tenk dere så befriende å være dønn ærlig, først og fremst mot seg selv.

Jeg tenker ikke på innvendingene om at tolkninger og oppfatninger allerede er kulturelt og sosialt betinget, at språket vi bruker til å beskrive oss selv og hverdagen med er eltet og knadd gjennom brukssituasjoner før vi har tatt det i bruk, jeg tenker ikke på at alle metaforer, diagnoser og begreper ikke er virkeligheten, de heller; men språket vi bruker for å gjøre oss forstått med. Jeg tenker på hvor overraskende det kan være å snakke høyt med seg selv om akkurat slik det kjennes ut, ta skikkelig sats og tråkke til: «Hei, hør på meg og mitt grelle budskap!». Grave inn i de plutselige innskytelsene, de primale reaksjonene, og si det like ufortørnet rett ut. Strengt tatt behøves det slett ikke tilhørere, eller en leser, du kan skrive det helt for deg selv; legge deg ned på ryggen og begynne å mumle, først i det stille og så, klarere, høyere, her er min stemme, dette er jammen en flik av den verden som er min!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»