Annonse
10:12 - 22. mars 2013

Mangfold på matta

Et forsvar for spesialinstitusjonene.

Annonse

Spiller du hovedrollen i ditt eget liv, kanskje? Ser du ofte rundt deg, ser du det som er likt, og blir du sett?

Påskesolen sender ertende honningblunk bak ryggen min, men jeg går like standhaftig inn i kjellerlokalets fuktige kulde, der det yrer av forventningsfullt liv; femti hvitkledde barn skal graderes, ta sin eksamen i kampsport og mestre sin kropp og sin styrke. Foreldrene benker seg sammen, drar på seg sokker og skjerf, sniker seg til en tekstmelding mens de venter, det er lenge å vente, for alle skal ses og bedømmes og strekke seg lenger enn sist. Men først skal de stille opp, på rekke og rad: «Jeg skal bli en forkjemper for frihet og rettferdighet. Jeg skal hjelpe til med å bygge en fredeligere verden.» De bukker og setter seg, et opprørt hav av uro og glede, her skal det kjempes! Instruktøren er mild og bestemt, kampkunst er saken, gi aldri opp, forsvar deg med innsikt og verdighet, men gi aldri opp.

Da får vi se det, utilslørt står de der ute på matta, hvitkledde vifter av mangfold. For her er det plass til de fleste, den urolige høye, hun som er større enn mange, og han som har sluttet å vokse – side om side med Kari og Per og gutta fra Calcutta. De sparker og bokser, strekker og snur seg og brøler med kraft. Sånn skal det være, tenker jeg, i en ideell verden. Vi ser vel alle raskt det eller den som er annerledes, engster oss kanskje for at de skal skille seg ut og beglos, falle igjennom og svikte, men så har jo alle en egen måte å virke på. Og etter en stund blir jeg klar over at det uvanlige blir vanlig – ganske så fort. Blikket justeres og tankene flyr.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»