Annonse
16:01 - 28. februar 2013

Lyden av arbeid

Arbeid er en frigjørende kraft, men gjør vi de rette tingene?

Annonse

Duren fra oppvaskmaskinen beroliger – noen jobber for meg. Den synger frimodig fra kjøkkenet, ustemt og trofast, jeg setter på en klesvask også, hører trommelen slå der nede i kjelleren, plaggene kastes hit og dit, det er en jevn dur som vitner om arbeid, og om velstand og frihet fra tidligere tiders strevsomme husarbeid.

Jo, jeg kan nyte det, legge merke til at dette er et fremskritt, at jeg har fått både frihet fra noe og frihet til noe annet: Jeg kan jobbe mer ute og mindre hjemme, eller velge å gjøre noe helt annet når teknologien gjør jobben – skrive for Morgenbladet for eksempel. Som den svenske professoren Hans Rosling har påpekt i sine analyser: Det er vaskemaskinen som er selve katalysatoren for fremskritt i verden, økonomisk vekst og elektrisitet kulminerte i denne fantastiske oppfinnelsen. Men kun to milliarder av verdens syv milliarder innbyggere har en slik maskin. Med andre ord er det hele fem milliarder som ikke har vaskemaskin, men vasker sine klær for hånd – slik vi gjorde her til lands for to generasjoner siden.

Klarer vi å nyte vår ledige tid når vi tar det store bildet inn over oss? Og hvordan i alle dager skal vi nyte dette? At to milliarder mennesker blant verdens fattige kun står for 10 prosent av det totale energiforbruket i verden? Burde vi ikke heller jobbe mer, som statsministeren, finansministeren og sentralbanksjefen sier?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»