Annonse
05:06 - 21. juni 2013

Krig og fred

Balansekunstnerens lyse sommermørke.

Annonse

Juninatten finnes, skrev den danske forfatteren Inger Christensen, juninatten finnes, og der jeg sitter På Kanten, eller på Den norske filosofifestivalen som den også heter, kommer juninatten tilbake. Den kommer med sursøte drømmer om svaberghet sommersol, og våren som egentlig aldri startet ligger bak meg, som et halvbrent sankthansbål, og foran meg ligger håpet om den eviggode norske sommeren.

Men intet bål uten ild, ingen fred uten kamp heller. Det var Edvard Munch som omtalte Kragerø som «perlen blant kystbyer», og filosofifestivalens syvende seilas har invitert bysbarnet, generalmajor Robert Mood, til å holde foredrag om menneskelighet. Dette litt klamme begrepet, som samtidig kan egge til både filosofiske resonnementer og selvsentrert visvas. Her er det på høy tid å være balansekunstner – ytterst på kanten.

Han står der i full uniform, generalmajoren, mørkegrønn på både hode og ben, stram og mild på samme tid, og innleder med å fortelle om morgenturen han tok samme dag, da ruslet han sin gamle skolevei, den han hadde tatt som barn, han smiler til oss, nikker til gamle kjente i salen og setter i gang, forteller med ydmykhet, erfaring og kraft om Midtøstens historie, politiske liv og diplomati.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden