Annonse
13:48 - 08. mars 2013

Klokkene ringer for …

De senere år har jeg ofte spurt: Hva ville få meg til å kjøpe et brekkjern og begå innbrudd? Eller finne en høygaffel og marsjere mot parlamentet?

Annonse

Ett svar er: Hvis en i familien trengte antibiotika mot akutt infeksjon eller medisiner mot alvorlig kronisk sykdom og de fantes på apoteket, men jeg sto uten jobb, midler eller hjelp til å skaffe dem – ja, da hadde jeg vært klar for et brekk. Hvis medisinmangelen attpåtil, nå i 2013, skyldtes politikk, ville jeg se meg om etter høygaffelen.

Så velkommen til Hellas. Krisen gjør at hundrevis av medikamenter er utilgjengelige – selv for dem med penger. Apoteker og legemiddelindustri holder tilbake leveranser til sykehus av frykt for ikke å få betalt. Farmasøyter forteller om pasienter og pårørende i desperat jakt fra apotek til apotek.

Var jeg i Storbritannia, ville høygaffelen stått nær døren. Konservative Cameron har kuttet helsetjenester så mye at legene protesterer mot snikprivatisering, og har kuttet studiestøtte så mye at klasseforskjellene i utdanning øker. Samtidig prøver han å forpurre et vedtak i EU-parlamentet om å begrense bonusene til de høyest gasjerte bankansatte. Han er redd City svekkes hvis finansakrobatene der emigrerer til New York, Singapore eller Tokyo som ikke har slike begrensninger.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»