Annonse
15:22 - 25. juli 2013

Jesus som valgkamparbeider

Religion har noe å tilføre politikken, men det betyr ikke at Jesus kan verves som valgkampmedarbeider.

Annonse

Kanskje noe overraskende i et av verdens mest sekulære land, har Jesus fått en viktig birolle i valgkampens late sommeruker. Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa skapte oppstyr da hun slo fast at kristne ikke burde stemme KrF. En Ap-politiker på Vestlandet tok det hele ett steg lenger da hun slo fast at Jesus er sosialdemokrat. Hvorvidt han, som dagens statsminister, stemmer det samme som sin far, sa innlegget hennes ikke noe om.

Mange sekulære mener saken er enkel: All prat om religion, Gud og Jesus har ingenting å gjøre i politikken. Jeg er uenig, for livssyn har en viktig rolle å spille i den offentlige debatten, også kristendommen, men under gitt forutsetninger.

Kristen tro på frelse og evig liv har ingen plass i den politiske debatten, men kristendommen er også en moralfilosofi som inneholder noen grunnleggende ideer om hva som er riktig og galt. Som daværende kardinal Ratzinger – senere pave Benedikt – og filosofen Jürgen Habermas diskuterte i en samtalebok fra 2007, har kristne argumenter en plass i samfunnsdebatten så sant de kan formuleres på en måte som også kan godtas av sekulære. Kristne verdier, som det kalles i vår tid, må med andre ord også begrunnes med rasjonelle argumenter. Det er et syn som først og fremst forbindes med middelalderfilosofen Thomas Aquinas. Han mente at det ikke kunne være noen motsetning mellom fornuften og den åpenbarte sannhet, dermed kunne også deler av den kristne sannheten forstås og forsvares med fornuften.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»