Annonse
23:14 - 13. juni 2013

Innvandrerne tar jobbene våre

Asylsøkere og flyktninger lønner seg ikke. Men det er jo heller ikke poenget.

Annonse

Denne uken hevdet Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce at mange ungdommer ikke får jobb ved siden av studiene fordi svensker og andre innvandrere har tatt dem. Absolutt ingenting galt om Nordeas analytiker, men det er interessant hvordan innvandringsdebatten stadig flytter seg. «De tar jobbene våre og de tar damene våre», på 1980- og 90-tallet var det primalskriket til alle som startet setninger med «jeg er ikke rasist, men…». Politikere fra de fleste partier overgikk hverandre i å beskrive hvor feil resonnementet var. «Hvem skulle kjørt trikkene om ikke vi hadde hatt innvandrere?» som en ordfører formulerte det. Det var en fin tanke: Det er bra for norsk økonomi at flere kommer til landet. Problemet er bare at det trolig ikke stemmer.

Vi må sortere debattene. For å forenkle, kan vi dele gruppen vi kaller innvandrere i to: asylsøkere og flyktninger, og arbeidsinnvandrere. På et overordnet nivå vil selvfølgelig hver eneste ny person i Norge bidra til økt bruttonasjonalprodukt, men det er ikke dermed sagt at velstanden for hver og en av oss øker. Kaken blir større, men det blir også flere å dele den på.

Den snille tanken om at asylsøkere og flyktninger generelt bidrar positivt til norsk økonomi, er nesten helt sikkert gal. Det kommer mange flinke folk til Norge som asylsøkere, men generelt vil en gruppe hvor nesten samtlige har dårlige norskkunnskaper og hvorav svært mange har lav utdannelse og ekstra behov for oppfølging fra det offentlige, neppe være en vitamininnsprøytning for norsk økonomi.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden