Annonse
04:29 - 31. mai 2013

Henda i været!

Mer av det gamle i nytt lys, her er et forsvar for køntripønk.

Annonse

Det har ikke vært mitt lodd å skape nye musikksjangre, men hvis jeg skulle ta meg den frihet å forsøke å ytre meg uhemmet om noe som ligger utenfor min daglige horisont, men tett inntil hjertet, så måtte det være å slå et slag for køntripønken, som kanskje allerede finnes, for alt jeg vet. Men aller først; det er et hav av nyanser mellom country og køntri – slik jeg ser det. Køntrimusikken, eller køntrirocken, slik den slo igjennom i USA på 1970- og -80-tallet med navn som Dwight Yoakam, The Fabulous Thunderbirds, K.D. Lang, Kristi Rose, Nanci Griffith og Rosie Flores, har klare røtter tilbake til bluesrocken, så vel som til den mer klassiske ballade- og visemusikken, og ikke minst hadde den et befriende innslag både av humor og politikk. Mens countrymusikken på sin side kan være en smeltedigel av danseband, salmer og konservativ sviskemusikk. På den annen side er det et dypere fellesskap: Det handler i all type country og køntri om de jordnære ting, om å rime «apple» med «chapel», om å «stand by your man» og at «it doesn’t hurt when you fall down from the barstool». Og ikke minst handler det om ensomhet, hestemøkk og blå dager.

Da køntrirocken kom til hovedstaden tidlig på 80-tallet, og steder som Cruise Cafe ble den naturlige møteplass for beslektede sjeler, da Oslo ble det nye Austin, da startet min lidenskap for denne musikksjangeren. For Hank Williams, Buck Owens, Emmylou Harris, for Gram Parsons, Dolly Parton, Willie Nelson, Johnny Cash og Patsy Cline, og mange flere. Det var noe befriende rotfast, klisjéfylt og deilig, og ikke minst kontrastfullt ved denne musikken.

Og sannelig ble også «hestetjvuvmusikken» opprørsk; den stred i hvert fall imot kutyme på Blindern og Oslo vest. Jeg forestiller meg at koblet med nypønken kunne den gitt skikkelige brytninger; ser for meg en perfekt musikksjanger: køntripønken, en ideell sammensmeltning av artister som Emmylou Harris og PJ Harvey, av Buck Owens og The Clash, av Patsy Cline og Patti Smith. Det hadde vært saker!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»