Annonse
05:43 - 23. august 2013

En befriende dytt

En times gange i hovedstaden kan bringe deg til de merkeligste steder.

Annonse

Når du går, kommer du fremover. Det høres selvsagt ut, men det er ikke det. Når du er ute for å gå, til fots, i byen, på fjellet eller i skogen, så forlater du et sted og kommer til et annet, og du er ikke den samme som før du startet. Du har ikke bare beveget deg fra a til b, men en gåer, en som er ute for å gå en lengre tur, har ganske sikkert opplevd at selve gåturen har tilført noe nytt, noe du ikke hadde sett eller hørt, og gitt tankene en befriende dytt. Ja, jeg sier det sånn, det å gå i et passende høyt tempo, helst over en times tid, til varmen har bredt seg, hoftene er ømme og ryggen har rettet seg, kan både forløse og befri de merkeligste paradokser.

Jeg snakker ikke om det å rusle en tur, haste inn og ut av butikker, eller spasere langs en bryggekant en lørdag formiddag, jeg snakker om gåing. Den aktiviteten som tar sin tid, der du tar bena fatt, legger i vei for å kjenne at kroppen er med, blikket er festet et sted der fremme, og pulsen er akkurat passe rask. Du kan selvfølgelig gå uten et klart mål, uten kart eller endestasjon, for selv om du alltid kommer til et sted når du går, er det selve turen som teller.

Når du går, kommer du også fort fremover. En times gange i hovedstaden kan bringe deg til de merkeligste steder; før sommeren prøvde jeg å gå fra Tøyen til Majorstua, i rett linje (alltid med gode sko og med sekk), og oppdaget trapper og gaterom jeg aldri hadde sett, bygninger, hushjørner, solen som kastet de underligste skygger.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»