Annonse
11:40 - 08. februar 2013

Eksistens og underholdning

Vet du hvem du er? spør de. Hvordan fortiden har satt sine spor på deg og din familie?

Annonse

Det er duket for slektsreiser på NRK og jeg følger årvåkent med, rydder unna og skyver hverdagen til side, er et lett bytte for god underholdende folkeopplysning. Har du lagt ut på en vei, kommer du alltid et sted fra, tenker jeg. Bryter du opp fra hjembygda, legger ut på opprørsk hav, har du alltid en havn å se tilbake på. Snur du deg ikke, er det også en retning å ta, fremover mot det ukjente. Reiser du deg og går, kan du bli sittende likevel.

Hva har det med meg å gjøre, spør noen, om oldefar var konge eller knekt, om slektssporingen kaster av seg med en ekstra tante eller tre? Endrer det mitt livsløp, min selvfølelse eller min egenskapte fortelling om hvem jeg er?

Det er både befriende nødvendig og umulig å fri seg fra historien, de biografiske omgivelsene var der før vi ble født og vil fortsette etter vår død, leve videre med fremtidens barnebarn. Ikke bare kan det gi oppdrift å vite hva vi bryter ut av og opp fra, for å komme videre, men det kan stagge vårt overmot og fremskynde ydmykhet for de som gikk foran oss.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»