Annonse
11:09 - 11. juli 2013

Det lille motet

Hvor finner vi motet i dag, og hvor frigjørende er det ikke å legge merke til det?

Annonse

Sommerregnet skyller svart og ubønnhørlig nedover gangveien, jeg kjenner de tunge vanndråpene i nakken og dukker hodet lett mens jeg småløper mot Narvesenkiosken. Rullestolen vipper lett fra side til side, som en munter radiobil noen har mistet styringen over. Det er folksomt inne i kiosken og jeg åker meg frem mellom fuktige byborgere, kjenner varmen stige mot kinnene, hele tiden med blikket mot rullestolen. Er hun blitt kald, går det greit nå, og det skal bli fint når hun ser at det blir Cola i dag også.

Da ser jeg den gamle damen, hun må være minst åtti, kanskje nærmere nitti år, hun sitter i en stor regnkappe oppe på et elektrisk kjøretøy, en blanding av bil og rullestol, kurven bak er full av matvarer, på siden av rattet henger en plastpose som slår mot hjulet, hun smiler mot meg og rygger forsiktig bakover, slipper oss frem. Det er hun som ser oss.

Jeg betaler for brusen, gir den til datteren min i rullestolen og manøvrerer henne forsiktig ut, snur meg mot den gamle damen, blikket der inne i regnhetten er muntert, et glimt av gjenkjennelse. «Skal jeg hjelpe deg?» spør jeg, hun svarer takknemlig at «jo, to boller uten rosiner, bare boller, og en avis, Dagbladet», jeg snur meg mot kassen og gjentar bestillingen, «to boller uten rosiner og et dagblad», rekker det til damen og spør om jeg skal finne frem pengene, hun åpner opp plastposen, roter en stund og finner en hundrelapp, jeg betaler og gir henne vekselen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»