Annonse
05:01 - 16. august 2013

«Derfor vil VG anbefale …»

Valgkampen ville blitt mer spennende og norske aviser mer relevante om de anbefalte partier på lederplass. Selve værhanen ville blitt VG.

Annonse

Få gjør det bedre enn britene. Ved valget i 1992 var konservative Tory på felgen og arbeiderpartiet Labour i vinden. Tabloidavisen The Sun klasket til med en forside som er blitt legendarisk: Et bilde av arbeiderpartileder Neil Kinnock inne i en gigantisk lyspære og teksten «If Kinnock wins today will the last person to leave Britain please turn out the lights.» De konservative vant valget, og tabloiden fulgte opp med nok en klassisk forside: «It’s The Sun Wot Won It». Fem år senere byttet avisen til Labour, og holdt med dem frem til valget av nåværende statsminister David Cameron.

I Norge er det få aviser som våger seg på å anbefale noe som helst annet enn å gå til stemmeurnen, men det finnes unntak. Dagens Næringsliv har i flere år anbefalt sine lesere å stemme på Høyre, kanskje også et av de andre ikke-sosialistiske partiene. Gamle Arbeiderbladet, Dagsavisen, anbefalte i 2009 sine lesere å stemme rødgrønt. Klassekampen heller selvfølgelig mot venstresiden, men anbefaler ikke ett parti. Avisen Friheten er soleklar. Stem NKP!

Det sitter svært langt inne for aviser å anbefale ett eller flere partier på valgdagen. Det bør det ikke gjøre. Slike anbefalinger kunne gjort valget mer spennende og avisene enda mer relevante, ikke minst fordi lederartiklene må begrunne sin stillingtagen. Noen vil kanskje hevde at slikt svekker avisens nøytralitet. Vel, spør The New York Times om det. Avisen har i alle år anbefalt kandidater til sine lesere.

Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»