Annonse
14:25 - 21. februar 2013

Den store klassereisen

Hvor mange flasker årgangsrødvin kan man egentlig drikke uten å svikte arbeiderklassen?

Annonse

Malin Lenita Vik er blogger med høyere utdannelse og kulturell kapital. Men hun vokste opp i et hjem hvor de så på Hotel Cæsar i stedet for å lese bøker, med en mor i et lavtlønnsyrke. Så begynte Lenita Vik å studere, og da møtte hun middelklassebarn med hjertet til venstre, årgangsvin på bordet og en iboende forakt for Fremskrittspartiet og folk flests preferanser. Hun skrev en kronikk i Dagbladet om middelklassen, klassereisen og venstresiden; Klassekampen fulgte opp, og siden har debatten om klasser til tider lignet en stafett i barndomsnostalgi. Det er ikke Lenita Viks skyld.

Det er ikke så mange som snakker om klasse lenger, noe det er høyst forståelige grunner til. Klassebegrepet er så ideologisk ladet, så knyttet til marxisme og sosialisme, at det er vanskelig å bruke nøytralt. Selv på venstrefløyen strever de med å definere arbeiderklassen som så bred at den inkluderer mer enn industriarbeidere, og så smal at den ikke inkluderer kommunikasjonsrådgivere.

Enda mer forvirrende blir seansen av at så mange har slukt den franske sosiologen Pierre Bourdieu, så klasse ikke lenger bare handler om forholdet til produksjonsmidlene, men like mye om smak og kultur.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»