Annonse
05:16 - 11. oktober 2013

Demokrati og demagogi

Veien til demokrati er ikke enveiskjørt. Demokratier kan undergraves innenfra og perverteres.

Annonse

Etter andre verdenskrig søkte samfunnsforskere å forklare hvordan ekstreme bevegelser til høyre og venstre kunne vinne frem og velte folkestyret, med uhyrlige konsekvenser. Noen så på psykologiske tilstander: Demokratiet undergraves av folk med «autoritær personlighet» – de konvensjonelle, antiintellektuelle, fremmedfiendtlige og autoritetstro. Andre så på selve samfunnstilstanden: I «massesamfunnet» rakner de sosiale bånd, normer mister sin styrende kraft og identiteter blir flyktige. Da vil folk ikke forankre hverandre, men kan som løsrevne blad rives med av autoritære vinder.

Av USA har vi hatt et dobbelt bilde. Det ene tegner landet som et demokratisk ideal, med like rettigheter og konstitusjonelle organer som balanserer hverandre. Det andre tegner et USA med ekstremistiske strømmer, som den antikommunistiske Mccarthyismen på 1950-tallet. Nå er landet i en dyp krise, på én gang politisk og konstitusjonell. Statsmaktene holder ikke hverandre i sjakk, de er lammet.

I Representantenes hus har Republikanerne flertall. Og partigruppen er kuppet av en ekstrembevegelse – Tea Party – som vil presse Demokratenes flertall i Senatet til å omstøte den helseloven president Barack Obama fikk vedtatt for tre år siden. Denne loven, Obamacare, var også hovedsaken i det siste presidentvalget, som Obama vant med fem millioner stemmers overvekt.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»