Annonse
10:20 - 28. juni 2013

Arven fra Clemet

Det liberalistiske skole-eksperimentet har gitt oss flere skandaler og mer statlig byråkrati.

Annonse

Siviløkonomer lærer tre kommersielle regler for investorer: 1: Sett ikke penger i noe som gir deg mindre etterpå enn du hadde før. 2: Er nettoen null, skift til et lønnsomt prosjekt. 3: Kutt et lønnsomt prosjekt hvis du kan få mer ut av ressursene dine i et annet.

Det siste kan være hardt å godta. Men vi har flere eksempler fra de seneste årene. Union Fabrikker i Skien gikk med overskudd da bedriften ble nedlagt i 2005. BI lot liv følge lære da institusjonen vedtok å kutte undervisningen i Drammen, selv om avdelingen der også gikk med overskudd. Det kan synes urimelig, men rent økonomisk er det fornuftig å plassere pengene der de kaster mest av seg.

Folk satser selv om fortjenesten er null når de har ideelle motiver, som å fremme en tro (for eksempel katolisisme) eller en teori (for eksempel Montessoriundervisning). Det har vært grunnlaget for private skoler i Norge. Alle partier godtar og støtter skoler basert på livssyn eller alternativ pedagogikk.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»