Annonse
10:20 - 28. juni 2013

Arven fra Clemet

Det liberalistiske skole-eksperimentet har gitt oss flere skandaler og mer statlig byråkrati.

Annonse

Siviløkonomer lærer tre kommersielle regler for investorer: 1: Sett ikke penger i noe som gir deg mindre etterpå enn du hadde før. 2: Er nettoen null, skift til et lønnsomt prosjekt. 3: Kutt et lønnsomt prosjekt hvis du kan få mer ut av ressursene dine i et annet.

Det siste kan være hardt å godta. Men vi har flere eksempler fra de seneste årene. Union Fabrikker i Skien gikk med overskudd da bedriften ble nedlagt i 2005. BI lot liv følge lære da institusjonen vedtok å kutte undervisningen i Drammen, selv om avdelingen der også gikk med overskudd. Det kan synes urimelig, men rent økonomisk er det fornuftig å plassere pengene der de kaster mest av seg.

Folk satser selv om fortjenesten er null når de har ideelle motiver, som å fremme en tro (for eksempel katolisisme) eller en teori (for eksempel Montessoriundervisning). Det har vært grunnlaget for private skoler i Norge. Alle partier godtar og støtter skoler basert på livssyn eller alternativ pedagogikk.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden