Annonse

Annonse

09:43 - 25. oktober 2013

Å vagabondere

Fri som en fugl, sier du. Men hvor hører fuglen egentlig hjemme?

Vi kommer alle fra et sted. Lenge forestilte jeg meg at dette først og fremst var et konkret sted, geografisk plassert, innerst i en fjord, eller mellom høyhus i en storby, ute ved kysten eller mellom gårdsbruk i innlandet. At det å komme fra et sted, det handlet om sanselige minner fra en bygd eller fra en by, om elvesus og potetåkre, traktorskjul og fluesurr i vinduet, eller om idrettsanlegg, gatelys, biltrafikk og kjøpesentre.

Men å komme fra et sted kan handle vel så mye om å føle seg hjemme, kanskje helt overraskende som glimt av gjenkjennelse når du ser en film, eller mens du leser en roman, kanskje mens du oppdager et teoretisk univers eller befinner deg midt i en opphetet samtale. Det å føle seg hjemme i et fremmed terreng, et sted man aldri har vært før, kan og bør også pirre selvrefleksjonen; hva kommer det av at akkurat her føler jeg meg hjemme, i denne sammenhengen, her blant disse menneskene jeg aldri har truffet, i denne fremmede kulturen kjenner jeg likevel en tilhørighet, en frihet, og en samhørighet.

Første gang jeg var i India, opplevde jeg å høre hjemme der – det var overveldende, men likevel gjenkjennbart, fargene på klesdraktene, sitrongule, irrgrønne, isblå. Luktene av krydder, kanel, kardemomme, fennikel, chili og ingefær – men mest av alt en stemning, en åpenhet, et rom for mangfold, blandet med den usleste fattigdom, analfabetisme, diskriminering. Det var kontrastenes land, og det jeg kjente igjen var merkelig nok noe jeg ikke hadde sett før. Vi ser vel bedre det vi ikke har, samtidig ser vi kanskje noe nytt ved det gamle.

Dette stedet vi kommer fra, finnes kanskje først og fremst som et sted i oss selv, en uklar drøm om en væremåte, en harmoni kanskje, som kan gjenoppleves hvor som helst, eller en stemning av pågangsmot, av utfordringer, klatre videre mot neste topp, over bekken, gjennom mørket og ut på den andre siden. Det er så mange steder som kan være hjemme, og noen må reise ut og bort, langt av gårde for å finne ut hvor de kommer fra.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mer fra Baksiden