Annonse
05:00 - 19. juli 2013

Å ha eller å bli

En spesialist blir ikke bare fagidiot, han blir idiot.

Annonse

Jeg møtte bankvesenet i Selbu som niåring: Postmester Jensen limte inn og stemplet kronemerker i den røde postsparebankboka. Et par år senere skrev klasseforstander Ranum ved Kalvskinnet skole i Trondheim sirlig innskudd inn i skolespareboka – ned til 25 øre. Det holdt oss fra Smørbukk-karameller – og øvet til sparsommelighet og utsatt behovstilfredsstillelse.

Bankfunksjonær tenkte jeg aldri å bli – flyger var målet. På veien som ikke førte dit, hadde jeg sommerjobb som gårdsgutt, flisegutt, lagerarbeider og journalist. Spekteret av oppgaver ga bredde i erfaringene. Som Askeladden på vei til å målbinde prinsessen, sopet jeg med meg mye som uten å være planlagt kom til nytte for en sosiolog. Ja, jobbene gjorde meg til noe annet enn jeg var; vekslingene både formet og forandret meg. Jeg kan stadig sele en hest, triangulere terreng og skrive i bakrus, om det skulle trengs – og kan ennå litt om gårdsdrift og avisdrift.

Arbeidslivet forgrenes i stadig flere yrker – vi får alle flere spesialiteter å velge mellom. Spørsmålet er: Hva gjør denne tiltakende spesialiseringen – jobber med snevrere oppgaver og arbeid som består i å repetere dem – med oss som mennesker?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden