Annonse
13:21 - 27. september 2012

Veimerker

Hvor kom den fra, denne viljen til overmot?

Annonse

Vi stuper gjennom bomullsskyene, flykroppen rister lett, det mørkner utenfor vinduet, og det er som om vi stopper helt opp, fryses i øyeblikket, mellom himmel og jord. Kommer det kanskje noen ut av skyen og stiller oss til veggs: hei der, menneske, hva driver deg, og ditt liv? Vi faller videre nedover og der, i et glimt kommer kloden til syne, med skoger, vann og husklynger. Lekeland, et Monopolspill, hvem er det som holder i tøylene? Finnes det noen steder en moralsk verdensorden? Jeg glaner trett ut av flyvinduet, glipper med øynene. Holder tristessen tilbake. En moralsk verdensorden hadde tatt seg pent ut på en sky, snirklende bokstaver som lyste opp døgnet rundt: Star Alliance, kunne det stå. På alle språk, godt synlig med kikkert, fra en fjelltopp, en bruåpning eller et flyvindu. Og for barn med utpregede trampolineferdigheter:

«Dette er den moralske verdensordenen», kunne det stått. «Gode mennesker vil få det godt. Alt henger sammen med alt. Du får kun ett liv på jorden. Når du kommer i fengsel må du stå over flere kast. Ting tar tid. Alle kan få tilgivelse. Du kan ha så mange guder du vil. Du kan låne av Verdensbanken, og det er lik rente for alle. Alle mennesker har verdighet. Dette er den moralske verdensordenen.»

Jeg har alltid ment at det er bedre å være snill enn å være slem, bedre å gjøre litt for de svake enn mye for de ressurssterke. Jeg lider trolig av et kronisk moralismesyndrom. Det er like greit å være åpen fra starten. Det er ikke ironisk ment, det er slitsomt og fører meg stadig opp i både indre tankekriger og kollegiale angrep. Jeg har med andre ord så altfor lett for å henvise til en ideell verden, der lidelse blir kurert og overtramp straffet med avsky.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»