Annonse
12:43 - 22. mars 2012

Var Adam Smith sosialdemokrat?

Politiske retninger har sine kanoniske tekster. Men klassiske verk kan leses på flere måter – ny lesning kan gi ny tolkning.

Annonse

Adam Smith tas gjerne til inntekt for liberalister, også av alle dem som aldri har lest ham. Deres versjon av Smith er flat – kompleksiteten i tenkningen hans er borte, de mange dimensjoner projiseres ned i ett plan. Nå fungerer Smith som en politisk lakmustest – hans navn får liberalister til å se blått og sosialister til å se rødt. Folk på venstresiden, som heller ikke har lest ham, ser ham som bæreren av kapitalismens verste tankegods.

Men var han egentlig sosialdemokrat? Er det på tide å røve ham tilbake? Da kan man argumentere slik:

En grunnidé hos Smith var å koble læring og marked. Ved arbeidsdeling kan fremstillingen av en vare splittes i enkle oppgaver som så fordeles mellom ulike arbeidere. Det øker produksjonen ved tre former for læring. Først ved at de som utfører og gjentar enkeltoppgavene blir spesialister – repetisjon gir øvelse og øvelse gjør mester. Dernest ved tidsbesparelsen som følger når disse spesialistene kobles i en produksjonskjede – de behøver ikke omstille seg eller mestre alle oppgaver og verktøy. Endelig ved utviklingen av spesialutstyr som letter operasjonene og forkorter tiden som går med. Kort sagt: I et arbeidslag kan hver spesialist gjøre flere frittstående arbeideres arbeid. Arbeidsproduktiviteten øker proporsjonalt med arbeidsdelingen. Resultatet er nasjonenes velstand.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden