Annonse
13:52 - 05. juli 2012

Utdatert nakenprat!

Unge kvinnelige artister må selv bestemme over sin egen kropp. Om de gjør det med eller uten klær spiller ingen rolle.

Annonse

I Aftenposten forrige uke skapte Heidi Helene Sveen debatt med kronikken «De som villig spiller på sex». Hun sikter her til kvinner i musikkbransjen og navngir flere kjente popartister som Tone Damli Aaberge og Stella Mwangi. Hun går så langt som å kalle dem dårlige forbilder, og beskylder dem også for å tilfredsstille mannens blikk, fordi de går minimalt kledd. Kjetil Rolness kaller kronikken et «gufs fra et gammelt feministisk ekkokammer». Han fortsetter: «Først lurte jeg på om dette var en subtil parodi på en feministparole fra forrige årtusen, men så skjønte jeg at det var alvorlig ment.» (Aftenposten 25. juni) Å fjerne sex fra popmusikken er etter hans mening en komisk tanke.

Det er ikke noe nytt at kvinner kaster klærne, eller at menn dominerer musikkbransjen. Vi har hatt flere debatter om kvinners nakenhet og det å spille på sex. Men jeg synes feminister som Sveen kommer uheldig ut med sitt angrep på artistene. Sveen går ikke noe særlig i dybden på hva det vil si «å spille på sex» og hva som har forandret seg.

Jeg reagerer når Sveen generaliserer og umyndiggjør unge kvinner. Som om de ikke har kontroll på kropp, lyst og sjel! Hvis noen ønsker å vise hud, så må de få lov til det. Jeg forsvarer ikke musikkbransjens sex-fokus, men synes det finnes viktigere oppgaver å fokusere på. Lady Gaga og Rihanna spiller også på sex og nakenhet. Er de dårlige forbilder for unge jenter? Nei, de har skapt en sterk kvinnerolle tilpasset en ny tid.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»