Annonse
16:14 - 01. mars 2012

Troll kan temmes?

Karl Marx er mer aktuell enn noensinne.

Annonse

At Marx har gått av moten, betyr ikke at han har lite å si. Når han nå for tiden leses av få og taler til færre, skyldes det først og fremst at han ble et offer for sine tilhengere. For eksempel må mange av ml-ernes utlegninger avluses før Marx’ egne ord kan vinne nytt innpass med et annet utvalg av tekster enn dem som i 1970-årene ble sitert og infantilisert.

Men noen av grunnforestillingene fra den gang er gangbare også i dag. Ta ideen om basis og overbygning: altså den om at samfunnets produktivkrefter utvikler seg innenfor institusjonelle rammer som blir hengende etter og derfor hverken kan møte eller mestre teknologien som sprenger seg vei. Mobilen er det beste eksempel – med den holder du bokstavelig talt globaliseringen i hånden. En Iphone er designet i California og satt sammen i Kina med komponenter fra alle kontinenter, produsert av selskaper som er multinasjonale. Du har tilgang til mer enn en halv million apper til lokal bruk overalt, som trikk i Trondheim eller taxi i Taipei. Appene er lastet ned 24 milliarder ganger – seks ganger jordens befolkning. Du kan lese Guardian og Glåmdalen, kjøpe musikk av Presley og Plumbo, poste bilder på Facebook – og ja, skype mormor. En veldig teknisk infrastruktur er gjemt bak skjermen – GPS, 3GS og Google – og selvsagt, et mylder av internasjonale standarder og avtaler som http://. Produktivkreftene gjør vår klode til én verden for alle.

Men verdenskartet, den politiske og juridiske overbygningen, den er omtrent som før. Mens teknologi og markeder strammer verden inn i et nett av kryssvirkninger, er kloden selv styrt av en ordning fra 1648. Freden i Westfalen, etter tredveårskrigen, etablerte, enkelt sagt, det internasjonale systemet av nasjonsstater som gjensidig anerkjente hverandres territorielle suverenitet. Hver av statene skulle kunne styre seg selv og stort sett gjøre som de ville, uten innblanding utenfra – det vi sammenfatter i ordet «sjølråderetten». Det er flikket på systemet siden – men selv den mest universelle organisasjonen heter altså Forente Nasjoner, om enn vi har enkelte traktater som gir rettigheter til alle. Men dette politiske systemet er spinkelt i forhold til de produktivkrefter og kapitalkrefter som driver utviklingen og former samfunnet rundt oss.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»