Annonse
12:35 - 13. desember 2012

To tog og en tvekamp

Mandag gikk et revansjens tog gjennom Oslos gater.

Annonse

Det handlet om fred. Om et krigsherjet kontinent som gjennom samarbeid og kompromiss bygget en bedre fremtid. Om forsoning mellom to tidligere erkefiender. Og, selvfølgelig, om å få flere folk i toget enn motparten.

Det ble hvisket og sagt halvhøyt i mandagens fakkeltog, dels med skøyeraktige smil, men ikke mer enn at alvoret kunne skimtes bak. Da 2000 mennesker samlet seg i Oslos gater for å hylle fredsprisen til selveste Den europeiske union, skulle det handle om absolutt alt annet enn Norges forhold til EU, absolutt alt annet enn våre to nei – våre to så uendelig bitre nei til Europa og våre naturlige allierte og et helt kontinent og alt som smaker av verden der ute og ekte kultur. Men EU-kampene og sårene etter dem hvilte tungt over de to tusen sjelene som trasket med fakler i hånd gjennom Oslos gater i bitende kulde. Dette var et bitterhetens tog, men også et revansjens tog. EU-tilpasning, EØS-avtale og flinkeste tilpasningsgutt i klassen til tross, tapet i 1994 var et tap, og det viktigste på mandag var – tross alt – å være flere enn dem som hadde samlet seg dagen før.

Den en gang så mektige nei-siden, de som bare ved hjelp av et par løpesedler med «nei til union» og «ja til sjølråderett» kunne samle titusenvis av mennesker i hovedstaden, var redusert til noen hundre mennesker, hvorav Norges Kommunistiske Parti fikk mest oppmerksomhet. Også toget «EU ingen verdig vinner» understreket gang på gang at dette ikke handlet om Norges forhold til EU. De lurte ingen, i hvert fall ingen av dem som gikk i tog dagen etter. De understreket også at dette ikke handlet om Norge og EU, men lurte heller ingen, i hvert fall ingen av dem som gikk i tog dagen før.

Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»