Annonse
15:30 - 23. august 2012

Sannhetskommisjonen

Vår generasjon har fått en ny lærebok.

Annonse

Ved minnemarkeringen 25. juli i fjor sluttet statsminister Jens Stoltenberg slik: «Våre fedre og mødre lovet hverandre ‘aldri mer 9. april’. Vi sier ‘aldri mer 22. juli’».

Nå er begge beskrevet og vurdert av en kommisjon: Undersøkelseskommisjonen av 1945 tok for seg 9. april, Gjørv-kommisjonen 22. juli. Begge brukte et år på arbeidet. Begge spurte: Hva skjedde? Hvordan kunne det skje? Hva må gjøres? Begge ga en felles ramme for forståelse – av forberedelser og forsømmelser, av bragder og blundere. Begge sier usminket hva som gikk galt og hva som burde vært gjort.

Undersøkelseskommisjonen av 1945 ga for eksempel mer kritikk av Kommanderende Admiral enn av Kommanderende General, men rettet hovedkritikken for utilstrekkelige tiltak mot regjeringen – blant annet for «utilbørlig langsomhet med utnyttelsen av ekstraordinære bevilgninger til Forsvaret». Forsvarsministeren «var ikke sin oppgave voksen» – og før 9. april savnet regjeringen en «energisk og samlende hånd» for å koordinere forsvars- og utenrikspolitikk.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden