Annonse
00:02 - 04. mai 2012

Samholdsrusen

Religiøs rasisme truer samholdet i Norge.

Annonse

Jeg var en av 40 000 som var på Youngstorget i Oslo og sang «Barn av regnbuen» i forrige uke. Ikke som hevn, men for å være en del av samholdet etter 22. juli. Sterkt og minneverdig! Mens vi synger, får jeg øye på en voksen kvinne. Tårene renner ned over hennes bleke ansikt. Hun står helt alene og ser mot Lillebjørn Nilsen. Jeg klapper henne litt på ryggen og smiler. Hun smiler tilbake. Folk rundt oss smiler, og jeg kjenner stolthet over å være en del av dette samholdet. Men jeg er også kritisk, fordi store samfunnsproblemer svekker bånd mellom mennesker og velferdsstaten. Voldtekt, religiøs mobbing, tvangsekteskap, ekstreme ytringer mot dem som kjemper for sine rettigheter, og religiøse mørkemenn som fremmer kjønnsapartheid og hat mot homofile.

Jeg spurte folk på sosiale medier om hva samhold er for dem. De fleste svarer: Å holde sammen, felles mål til tross for forskjeller. Men veldig få nevner noe om å styrke fellesskapet. Samholdet er ikke sterkt nok når mange føler seg ekskludert og stemplet, som når jøder blir utsatt for antisemittisme på skolen.

En av parolene i 1. maitoget i Oslo var «Boikott Israel». Den hjelper ikke barn og ungdom til å skille mellom det å praktisere jødedommen og det å støtte Israels politikk. Det er ikke rart at unge bygger opp et hat til Israel, når 1. mai-parolen ikke skiller mellom landet og dets politikk. Om vi skal boikotte Israel for brudd på menneskerettighetene, stiller flere land i samme klasse, som Kina og Russland. Boikott er da heller ikke norsk politikk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»