13:09 - 02. august 2012

Samfunnets støtter

Det er naivt å tro at næringslivets ledere er kompetente.

Sean FitzPatrick, Willie McAteer og Pat Whelan ble i juli arrestert for økonomisk kriminalitet. De hadde vært toppsjefer i Anglo Irish Bank, som var tungt inne i boligboblen, gikk over ende og ble reddet av irske skattebetalere. Det ble knapt nevnt i norske medier.

I juli eksploderte også en av tidenes finansskandaler: Verdens fjerde største bank, Barclays, hadde manipulert den viktigste av internasjonale renter – Libor – som skal angi det banker betaler for lån seg imellom. Den styrer alt – boliglån, studielån, kommunelån. Triksingen ga banken svære inntekter – topplederne fikk avsindige bonuser. Styreleder Marcus Agius måtte gå. Dernest sjefen Bob Diamond – som har tjent omlag en milliard kroner etter at han tok over i 2005. De prøvde å skylde på råtne epler på lavere nivå og på folk utenfor. Det holdt ikke. For riggingen av renter har ulmet i flere år.

Nå er en rekke av verdens ledende banker implisert – blant dem HSBC, JP Morgan, Citibank, ICAP og Deutsche Bank. Skyldes det «systemsvikt»? Nei. En rekke eposter viser bevisst triksing ved et samarbeid storbankene i mellom – altså konspirasjon. Noen har brukt finurlig tilsløring. Frankfurter Allgemeine Zeitung melder at Deutsche Banks programmer for å overvåke at alt går rett for seg, bare fungerer på engelsk. Derfor hadde bankens ansvarlige kommunisert på fransk!

Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»