Annonse
13:09 - 02. august 2012

Samfunnets støtter

Det er naivt å tro at næringslivets ledere er kompetente.

Annonse

Sean FitzPatrick, Willie McAteer og Pat Whelan ble i juli arrestert for økonomisk kriminalitet. De hadde vært toppsjefer i Anglo Irish Bank, som var tungt inne i boligboblen, gikk over ende og ble reddet av irske skattebetalere. Det ble knapt nevnt i norske medier.

I juli eksploderte også en av tidenes finansskandaler: Verdens fjerde største bank, Barclays, hadde manipulert den viktigste av internasjonale renter – Libor – som skal angi det banker betaler for lån seg imellom. Den styrer alt – boliglån, studielån, kommunelån. Triksingen ga banken svære inntekter – topplederne fikk avsindige bonuser. Styreleder Marcus Agius måtte gå. Dernest sjefen Bob Diamond – som har tjent omlag en milliard kroner etter at han tok over i 2005. De prøvde å skylde på råtne epler på lavere nivå og på folk utenfor. Det holdt ikke. For riggingen av renter har ulmet i flere år.

Nå er en rekke av verdens ledende banker implisert – blant dem HSBC, JP Morgan, Citibank, ICAP og Deutsche Bank. Skyldes det «systemsvikt»? Nei. En rekke eposter viser bevisst triksing ved et samarbeid storbankene i mellom – altså konspirasjon. Noen har brukt finurlig tilsløring. Frankfurter Allgemeine Zeitung melder at Deutsche Banks programmer for å overvåke at alt går rett for seg, bare fungerer på engelsk. Derfor hadde bankens ansvarlige kommunisert på fransk!

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden