Annonse
14:26 - 01. november 2012

Ordet ble kjød

Barack Obama skulle endre amerikansk politikk. Så endret politikken ham.

Annonse

For fire år siden sto jeg sammen med hundretusenvis av mennesker i Chicago, Illinois. Så sterk var magien til mannen som nettopp hadde vunnet presidentvalget, at i tillegg til mengden innenfor gjerdet fulgte et enda større antall seiersfesten på storskjermer rundt Grant Park. Endelig hadde USA lagt sin største skamplett bak seg og valgt sin første svarte president. Men det var mer!

Barack Obama ble ikke valgt for å bøte på USAs dårlige samvittighet. Han bygget sitt kandidatur først på motstand mot krigen i Irak, så på et kraftfullt budskap om behovet for forandring, Change. Med to kriger og en økonomi i fritt fall, var amerikanerne like nervøse som Woody Allen i hvilken som helst av hans filmer: Det var behov for en kollektiv terapisesjon, og Obama var psykologen. Han mobiliserte noe av det beste og mest pompøse i amerikansk politisk tradisjon: Den uimotståelige optimismen, troen på at morgendagen alltid kan bli litt bedre enn gårsdagen. Obama personifiserte den amerikanske eksepsjonalismen både med sin egen historie og sin retorikk. Bare i Amerika! Han spilte ikke så mye på motsetningene – religion, etnisitet, økonomi, politiske skiller – som han ga inntrykk av å overskride dem.

Fire år etter er bildet et annet. Barack Obama er blitt en helt vanlig politiker. Ordet er blitt kjød og har tatt bolig blant oss. De idealistiske, store drømmene kan fortsatt skimtes i slagordet Forward! Men i det store og det hele fører Obama en negativ kampanje mot Mitt Romney og Republikanerne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»