Annonse
21:34 - 28. juni 2012

Multikulturalismen er død

Multikulturalismen er død. Mangfoldet lever. Trenger vi egentlig en ny -isme?

Annonse

KOMMENTAR

På en konferanse i regi av Fritt Ord og New York Review of Books på Litteraturhuset denne uken, fortalte den britiske professoren Timothy Garton Ash om hvor rørt han ble av å følge 22. juli-rettssaken. Han leste et sitat fra en av de unge ofrenes mor. Min datter døde for multikulturalismen, for det motsatte av det morderen sto for, sa hun. Derfor, sa Garton Ash, blir det jeg skal si ekstra vanskelig. Han avrundet to dager med debatt om mangfold og multikulturalisme med å erklære -ismen for død: Den har gått fra en «ism» til en «wasm», som han sa med et av disse finurlige ordspillene briter er så glade i.

Multikulturalisme har i dag kommet til å bety det den britiske journalisten Kenan Malik beskriver som et systematisk forsøk på å gi mennesker rettigheter basert på deres kulturelle og religiøse gruppetilhørighet, i stedet for å gi disse rettighetene til individer. Ifølge Malik innebærer multikulturalismens idé et svik, særlig fra venstresiden, fordi den erstatter et forsvar for enkeltmennesket mot makten med et forsvar for makten så lenge den er kulturelt eller religiøst betinget. Et illustrerende eksempel er Storbritannias systematiske arbeid for å tilnærme seg religiøse minoriteter gjennom deres ledere, noe som igjen har økt disse ledernes prestisje og posisjon, men svekket de miljøene som tenker annerledes.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»