Annonse
13:08 - 13. september 2012

Lære

Norske lederes nye moteord er «lære».

Annonse

Den norske modellen var lenge under press: Velferden var for dyr, staten for stor, forvaltningen for treg, skatten for høy, LO for mektig. Så ble kikkerten snudd: Uavhengig av oljen har nordmenn demonstrert en enestående evne til å organisere seg: De har støttet at pensjonsalderen må heves, oljepengene spares og staten omstilles. Modellen som var kritisert, blir nå applaudert: Alle politiske retninger – selv civitastene – vil ha aksjer i den. Som det heter: Suksess har mange fedre, fiasko er et hittebarn.

Glansbildet av Norge som det rikeste, likeste og beste land å bo i underbygges av internasjonale rangeringer – og av alle som kommer hit for å få jobb og hjem. De nordiske land er i tet på trygghet, likestilling og tillit. Norge er i front på sysselsetting, inntekt og vekst. Forvaltningen er effektiv: selvangivelsen kommer utfylt, nettbanken lar oss selv ordne betaling og lån. Og ja, embetsstanden har vært ryggraden i Norgeshistorien etter 1814.

Men nå, 20 måneder før 200-årsjubileet for Grunnloven, har vi fått Gjørv-kommisjonens knusende rapport om alt som gikk galt – på noen områder i praktisk talt alle ledd. Trusselbildet var feiltegnet. Varsler ble ignorert. Styringen i flere departementer var svak, den operative ledelse i flere etater sviktet. En del av den norske modellen var vår falske tro på den norske idyllen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»