Annonse
13:08 - 13. september 2012

Lære

Norske lederes nye moteord er «lære».

Annonse

Den norske modellen var lenge under press: Velferden var for dyr, staten for stor, forvaltningen for treg, skatten for høy, LO for mektig. Så ble kikkerten snudd: Uavhengig av oljen har nordmenn demonstrert en enestående evne til å organisere seg: De har støttet at pensjonsalderen må heves, oljepengene spares og staten omstilles. Modellen som var kritisert, blir nå applaudert: Alle politiske retninger – selv civitastene – vil ha aksjer i den. Som det heter: Suksess har mange fedre, fiasko er et hittebarn.

Glansbildet av Norge som det rikeste, likeste og beste land å bo i underbygges av internasjonale rangeringer – og av alle som kommer hit for å få jobb og hjem. De nordiske land er i tet på trygghet, likestilling og tillit. Norge er i front på sysselsetting, inntekt og vekst. Forvaltningen er effektiv: selvangivelsen kommer utfylt, nettbanken lar oss selv ordne betaling og lån. Og ja, embetsstanden har vært ryggraden i Norgeshistorien etter 1814.

Men nå, 20 måneder før 200-årsjubileet for Grunnloven, har vi fått Gjørv-kommisjonens knusende rapport om alt som gikk galt – på noen områder i praktisk talt alle ledd. Trusselbildet var feiltegnet. Varsler ble ignorert. Styringen i flere departementer var svak, den operative ledelse i flere etater sviktet. En del av den norske modellen var vår falske tro på den norske idyllen.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»